Fornsigtuna - "grand tour"   2000
Söndagen 14 maj. Samling vid Signhildsbergs parkering kl 10.00.
/ukf/tour2000.htm

UKF: startsida       Fornsigtunas medeltida byggnader         "grand tour" 1999 - RösaringFornsigtuna - "grand tour"Fornsigtuna från luften
1999 års exkursion Rösaring - "grand tour" - en heldag med vandring 6 km - gav tydligen mersmak. Det uttrycktes önskemål om en repris. Nu har vi som bekant många andra läckerbitar att bjuda på. Denna vår väljer vi i stället en heldagsutflykt till Fornsigtuna. Det var under åren 1984 - 88 som sex arkeologiska grävperioder avverkades. De var de första och hittills de enda arkeologiska undersökningar som gjorts vid herrgården Signhildsberg i Håtuna och gav en fastare bakgrund till det som tidigare sagts om den sägenomspunna platsen.     

Vi gör som förra året - försöker oss på en grundlig genomlysning av alla aspekter. Flera isländska sagor berättar både utförligt och antydningsvis om platsen, de arkeologiska undersökningarna visar upp en närmast oförstörd plan av en forntida kungsgård med tingshög, stora hallbyggnader med unik grundkonstruktion, husgrundsterrasser, bryggrester från forntiden och andra husgrunder . Vi har Martin Aschaneus detaljerade beskrivning av området från 1612, innan herrgården byggdes. Det var den första byggherren, Åke Rålamb. som här skrev delar av det som kallats vårt lands första encyklopedi i slutet av 1600-talet. Folkvisan om Habor och Signhild - 62 verser i en av versionerna - en detaljerad berättelse från 1200-talet och en dramatisering uppförd på Stockholms slott 1612 ger oss all anledning av dröja vid litterära och historiska aspekter på vårt undersökningsområde. 

Vi gör en vandring till några forntidsgravar i den vackra omgivningen nordost om herrgården, tittar in i lertäktsgroparna - det som idag återstår av tegelbruket - och går över det som fordom var bottnen i Fornsigtunas hamnbassäng och kommer via den mycket vackra herrgårdsmiljön till andra änden av området, där vi finner platsen för Habors källa och en "illegal?" hamnplats i skydd av Försigtunaholmen (Getholmen på dagens kartor).    Fornsigtuna som forskningsprojekt - olösta frågor!

Nog får vi väl kalla en sådan exkursion för "grand tour". Som du förstår torde det bli nödvändigt med både en och två kafferaster denna förhoppningsvis varma och soliga vårdag. Vid Rösaring - grand tour förvånades en del över att vi inte tog något betalt för en så givande dag, så denna gång får det 40:-  För 100:- får du även den fina boken Fornsigtuna - en kungsgårds historia. Om många kommer så blir det ju en vacker slant i UKF:s kassa.

Söndagen 14 maj. Samling vid Signhildsbergs parkering kl 10.00.
Om du inte är bilburen kan vi säkert ordna skjuts med någon. Hör av dig på UKF:s telefoner. 582 40 515 eller tele/fax 582 413 55.

Läs gärna boken "Fornsigtuna - en kungsgårds historia". Den finns både att köpa och låna på biblioteken i Upplands-Bro.
Kostnad 40:-
För 100:-  får du även boken Fornsigtuna - en kungsgårds historia.

UKF: startsida                 "grand tour" 1999 - Rösaring