Regler för Polo
med anledning av UKF:s exkursion på Stäksön 13 maj 2001
(polo.htm 6)

UKF:s öppningssida              Almarestäkets historia         Ämnesområden        


Hästpolo
är en av världens mest prestigefyllda sporter. Traditionerna begynner flera tusen år före Kristus. Polo har spelats av många av de stora fältherrarna såsom Djingis Kahn och Alexander den Store. Engelsmännen spred Polo över världen under sin kolonisation på 1800 talet. Många kända engelsmän som Winston Churchill, Lord Mountbatten och Prins Charles spelade eller spelar Polo. Den image av nobless kring Polo som finns kommer givetvis också från det Brittiska samväldet, där den första Poloklubben grundades redan 1862
I dag är Polo en sport på uppåtgående. Polo spelas i över sjuttiosju länder i hela världen och det görs stora ansträngningar att återinföra Polo som 0S gren. Det finns Poloklubbar i del flesta av världens stora städer och som Polospelare kan man utöva sin sport vid affärsresor precis som golf. Som åskådare vid en match får man också många tillfällen till sociala kontakter. Polo spelas även i flera av de anrika vintersportorterna som S:t Moritz, Cortina och Mégévre.

Världens främsta spelare idag finns i Argentina s.k. "tengoalers"'. Polo har ett handikapp system för att göra matcherna jämna eftersom gentlemannaskapet är en mycket viktig del av denna nobla men tuffa sport. Alla spelare börjar med -2 i handikapp/goals och polens virtuoser "the tengolers" har genom tävlande uppnått det maximala som är + 10. Det är bara 9 Argentinare och en Mexikan som har så högt handikapp, i Europa har de bästa spelarna + 7. I Polo sätter man utfår varje turnering ihop lag med så sammanlagt likvärdigt handikapp som möjligt.

Det gäller att göra så många mål som möjligt men resultatet blir oftast inte mer är ensiffriga tal för något lag. En match består av perioder eller chukkers om drygt sju minuter vardera. Man spelar olika antal chukkers beroende på spelarnas skicklighet. I Europa spelar vi vanligtvis fyra till sex chukkers, i Argentina spelaxanan ibland upp till åtta. Varje lag har fyra spelare med sinsemellanolika uppgifter; ettan är anfallsspelare, tvåan hjälper ettan,trean organiserar och är överallt och fyran är back. och försvarar målet eftersom det inte finns någon målvakt, men han stannar inte vid målet. Precis som i alla lagbollsporter är det mycket taktik och markering av motståndarna
Hästarna kallas "Polo Ponnies" och är lite mindre än våra vanliga, hästar men något större än ponnys. Givetvis är hästarna specialtränade och oftast importerade från Argentina. Eftersom sporten är världenssnabbaste bollsport och hästarna går för fullt nästahela tiden är det dessa man byter och de bästa spelarna byter oftai varje chukker och alltid i varje paus.

Spelytan är stor 200 x 300 yards eller 250 x 170 m. Om man jämför med en fotbollsplan som är ca 1/6 av denna yta så förstår man direkt varför man så lätt associerar till fart och mäktighet. Hastigheterna kommer ibland upp till 50 - 60 km i timmen och ryttarna är relativt oskyddade men olyckorna är inte så många. Detta beror på alla de säkerhetsreglerna som engelmännen infört. Den viktigaste regeln är att bollen alltid har "right of way" och denna väg får inte korsas av någon inte ens av den ryttare som skapat "linjen". Två domare som kallas "umpires" rider med hela tiden för att kontrollera och blåsa av vid eventuella "fauls". Gör man en allvarlig faul blir det något som liknar en straff mot obevakat mål så det gäller för spelarna att hålla sigtill reglerna.

Polo lockar en stor och social publik som i pausen deltar genom att beträda planen och trampa tillbaka tuvor som i filmen "Pretty Wornan" yted JuliaRoberts. Sporten förknippas med en välklädd publik, champagne,bilmärken av hög kvalitet, klockor, smycken, prestigeklädesmärken,cigarrer osv. Till vår turnering i augusti lyckades vi locka till ossettusenfemhundra mycket uppklädda personer som fick en upplevelse somde beskrev som mycket osvensk på ett sympatisk sätt, vilket ocksåmedia mycket fördelaktigt rapporterade om.

Eftersom sporten är så gammal finns det kring Polo en mystik om spelets ursprung och orsaken till reglernas uppkomst. En regel som, vad vi vet, inte finns inom någon annan bollsport är att man efter varje gjort mål byter målsida. Givetvis ökar detta gåtfullheten kring Polo särskilt om man inte vet att denna regel kommer från Indien. Där spelade engelsmännen Polo i solnedgången för värmens skull och i sann gentlemannaanda ville de göra det så rättvist som möjligt - inte solen i ögonen hela tiden för något lag. Magin, kring Polo somen sann sport för tuffingar härrör säkert ocksåfrån den tid officerare världen över spelade Polo, idag finnsdet emellertid många duktiga kvinnor som spelar Polo men ävenkvinnor kan vara tuffingar.

Till sist så slår man med klubbans bredsida och inte med denlilla runda kortsidan,
det är bara vi som spelar krocket som tror det så, lite lättare blev det kanske?
ASPCC säsong är slutet av april till och med september. Vi spelar flera chukkers och matcher under säsongen med eller utan publik. Säsongens huvud turnering är i mitten av augusti varje år då flera internationella spelare kommer. Det finns särskilt goda möjligheter till exponering där under turneringen.

UKF:s öppningssida              Almarestäkets historia         Ämnesområden