Tammsvik - historik
hembygd_/Tammsvik_historik.htm

UKF:s startsida      Lokalhistoria - forskning och källskrifter       Mer historik

TAMMSVIK Konferens & Herrgård
OCR-läst broschyr från 2002-12-02. Börje Sandén  med vissa tillägg i slutet
pärm g13:16    lagd i fritextsökning
fil Tammsvik 2002.doc
 
TAMMSVIKS HISTORIA I KORTA DRAG:
Tammsviks Herrgård byggdes 1917-1921 av friherre Claes Tamm. Claes var äldsta sonen till Brukspatronen Per Gustaf Tamm som bodde på Ådö Slott.
 
Per Gustav Tamms farfar hette "Tham" men ändrade stavningen till Tamm efter en dispyt med kungen där han avsade sig sina adliga rättigheter år 1800. Han blev sedermera adlad på nytt men behöll den moderna stavningen. På grund därav finns det två "Tham/Tamm" släkter som båda bidragit till Tammsviks historia.
 
De fyra sönerna från Ådö fick var sin gård av fadern år 1907. Henric fick Lindormsnäs som nu är rehabiliteringscenter för missbrukare av alkohol och Casper fick Säbyholm som nu är naturbruksgymnasium. Nils fick Kvistaberg, nu observatorium och ägs av Uppsala Universitet. Äldsta sonen Claes fick Ådö Slott men sålde slottet 1917 då det kostade för mycket att driva.
 
Herrgården är byggd på mark som sägs höra till den "svarte ryttaren". Den svarte ryttaren var en gammal skadad soldat som setts rida över marken där herrgården byggdes och nu sägs spöka i herrgården eftersom huset står i vägen.
 
1930 hyrde Claes ut herrgården till syskonen Lundgren som döpte om herrgården till "Tammsvik" och bedrev pensionatverksamhet.
 
1934 startade Claes själv pensionat för rika Stockholmare tillsammans med sin tredje fru Agnes. De kallade det Tammsviks säteri och herrgården gästades av Stockholms överklass som Zarah Leander, Karin Juel och Stig Järrell.

 
1941 såldes Tammsvik till Edle Leuhusen som hyrde ut till paret Malin och Arne Reiersen som först drev pensionat på samma sätt som Tamms gjort.
 
På 40-talet tog Tammsvik emot finska sjuka soldater från kriget. Soldaterna kallade det för "Pensionat Paradiset".
 
1956 blev Tammsvik godkänt att ta emot "lättskötta kvinnliga patienter" från Norrtulls och Beckomberga sjukhus.
 
1976 köptes herrgården av Nick Arsekin/Arsikin som hade för avsikt att starta spa-verksamhet här. Efter samråd med banken enades man om att starta ett av Sveriges första konferenshotell. Nick använde då Gällöfsta som förebild för konferensverksamheten.
 
1977 öppnade Tammsvik portarna för konferenser med 11 rum i herrgården, en konferenslokal på övervåningen i verkstaden och kontor i stora villan.
 
1987 köpte familjen Åke Ljungberg "Tammsvik Kursgård" som det då hette. Mellan 1987-1997 förbättrade man konferenskonceptet till att bli ett av Sveriges främsta konferenshotell, tillsammans med en Swan 651:a och Mälargården. Segelbåten Sway chartrar i Stockholms skärgård på sommaren och i Västindien under vinterhalvåret, och Mälargården är bygdens tidigare folkskola som numer är en exklusiv konferenspärla som enbart tar en grupp i taget.
 
2000 lanserades Mälargården som ett eget hotell med egen bokning, logotyp, marknadsföring, personal etc. 
     Mälargården byggdes som folkskola på 1890-talet. Skolverksamheten lades ner 1964. Sista folkskollärare (och kantor) var Börje Sandén.
 
2001 bytte företaget namn till "Tammsvik Konferens & Herrgård AB" för att förtydliga kärnverksamheten gentemot marknaden.
 
2002 firades 25-årsjubileum med pompa och ståt i den nyrenoverade herrgårdsbyggnaden.  

Då gavs Boken om Tammsvik ut, författad av Christina Falkengård.
   UKF har bidragit med material och intervjuer liksom  ett antal ortsbor. 
     Boken kan sökas på Tammsviks kursgård. Den finns inte allmän handel.  Kopia för korrekturläsning av manus finns i hos UKF.
Familjen Tamms historia  (Börje Sandén)

Kortfattade disposition vid föredrag av Börje Sandén