Ur Vetenskapsakademins
handlingar 1748 Eva de la Gardies redogörlese för sina experiment med potatis på fädernegården Almarestäket bok00/Potatis_recept.htm UKF:s startsida Huvudartikel Lokalhistoria - forskning och källskrifter Ämnesområden 1748.
Octob; Nov. Decemb
277
FÖRSÖK>
At tilverka Bröd, Brännvin, Stärkelse och Puder af Potatos gjorde af EVA DELA GARDIE. 1:o Vid brödbakning af hafra och potatis har man funnit en mindre del hafre-mjöl behöfvas emot potatos til at deraf gjöra et godt och välsmakande bröd. Til det som uti Kongl Academien blifvit upvist, har man emot 2 Skålpund och 13 lod hafre-mjöl tagit 2 Skålpund och 22 lod, och således 9 lod mera potatos, hvilka blifvit förut kokade och väl sönderstötte, samt med et qvarter vatten blandade, hvarefter man dermed förfarit, som med annan deg. 2;o Brännvins profvet är giordt endast af potatos utan någon tilsats af säd. I brist af tilräckelige och stora potatos, har man för denna gången med detta försök ej kunnat gå längre, än at af 2 lispund och 6 marker små och släta potatos man allenast bekommit et qvarter brännvin Vid själfva bränningen är för övrigit intet annat at i agt taga, än at potatos måste förut vara väl sönderstötte. <>
|